Причината е, че днес Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски отбелязва днес

...
Причината е, че днес Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски отбелязва днес
Коментари Харесай

Генка Шикерова: Камбаните на “Александър Невски” бият като за празник

Причината е, че днес Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " отбелязва през днешния ден своя храмов празник.

Той се празнува в деня на църковния празник на патрона на катедралата - Св. правоверен княз Александър Невски, настойник на съветското войнство през Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./.

тъй като е издигната в памет на 200 000 воини, починали за Освобождението на България. Строителството на храма стартира на 7 август 1904 година и продължава до 1912 година Осветен е със специфична гала, състояла се от 12 до 14 септември 1924 година Същата година храмът е разгласен за монумент на културата, а през 1951 година - за патриаршеска катедрала.

Всяка година обичайните празници на храма " Св. Александър Невски " се означават на 30 август - деня, в който през 1724 година мощите на княза са пренесени и положени в издигнатата в негова чест и памет Александро-Невска лавра в Санкт Петербург, и на 23 ноември - в деня на неговото успение.

Живял е по времето, когато съветските земи били под татарско господство. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото ръководство шведският крал с многочислена армия се отправил на поход против Новгород. Княз Александър поел отбраната на града си, като упълномощил всичките си очаквания за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз, с Божията помощ, удържал славна победа, за която бил наименуван " Невски ".

По-късно Александър бил одобрен от татарския хан за популярен княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен бранител на православната религия и на народа срещу татарите, само че княз Александър работил не с меч, а с мъдрост и самообладание. Св. Александър управлявал 10 години и за това време направил доста положителни каузи за вярата, Църквата и народа. Починал е на 14 ноември 1263 година, на 44-годишна възраст. Бил заровен в съборната черква в манастира " Рождество Богородично ", покрай град Владимир. На гроба му ставали доста чудеса.

Преди години при визитата си в Москва църковната делегация, водена от българския патриарх Максим, получи скъп подарък - парченце от мощите на Св. княз Александър Невски. На 18 октомври 1998 година, след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Тя се съхранява и в този момент пред иконата на светеца - върху иконостаса на храма.

Имен ден за повторно (първият е на 30 август) честват: Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко и Сашо.
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР